Gemenskap på distans

Att hitta den där gemenskapen på arbetsplatsen kan vara en utmaning när alla jobbar hemma på distans, och kontorslokalerna ekar tomma.
Vi fortsätter i ämnet distansarbete som i vår tidigare artikel, där vi gick in på vad skillnaden är att leda människor på distans jämfört med när företaget utgår från ett gemensamt kontor.
Det är som sagt inte bara ledarskapet som bli påverkat, utan den allmänna gemenskapen, närheten till kollegorna och arbetsplatskulturen som också blir satt på prov.

Micke arbetar som konsultchef på Integrationsbolagets kontor i Örebro, och han fokuserar på glädje och att särskilt lyfta de positiva upplevelserna när man arbetar på distans för att bygga gemenskapen;

” När det inte går att mötas fysiskt så behöver vi ändå prata med varandra så ofta det går för att kunna dela positiva upplevelser och glädjas åt tokigheter och roligheter som hela tiden sker i våra olika arbetssituationer med kunder, med varandra, eller med våra samarbetspartners.

Skapa forum och chattgrupper med hjälp av passande appar som fyller behovet av de sociala och roliga samtalen mellan arbetskamrater. Vi behöver tillgodose behovet av det vardagliga bruset med roliga youtubeklipp, fredagsfräckisen, frågor om vad som händer i helgen o.s.v., eftersom allt det där andra förutom jobbpratet också är jätteviktigt i vårt gemenskapsbygge.”

Ulf som arbetar som utvecklare stämmer in, och poängterar också han vikten av alternativa kanaler som möjliggör och ersätter ”fikasnacket”;

” Det finns ju några enkla saker för att koppla ihop alla, t.ex. anordna virtuella fikapauser där (förhoppningsvis) alla är med. Försök hitta på lite nya sätt att interagera, skapa möjligheter där de anställda kan diskutera fritt. Som exempel så har vi skapat en discordserver där alla anställda är välkomna att gå med, för att kunna diskutera eller bara hoppa in i en röstkanal och prata lite. ”

Att ersätta det vardagliga samtalet som inte handlar om jobb är viktigt. Människan är sociala varelser, och vi behöver känna en samhörighet. Daniel som är integrationsutvecklare lyfter även vikten av det visuella mötet, och inte bara chatt i text, när han listar sina viktigaste faktorer till att känna gemenskap vid distansarbete;

Daniel trycker extra på just styrkan i videomöten.

” Många slår inte på sin kamera under möten för att det känns lite obekvämt och man är inte van vid det. Det är ovant till en början men det går över ganska snabbt, uppmana mötesdeltagare att aktivera sin kamera, det blir mycket trevligare möten när man ser varandra. Det är svårt att återskapa samma gemenskap som vid ett fysiskt möte, men man får försöka göra det bästa av situationen och ha kul tillsammans oavsett omständigheterna.”

Behovet av att vara samspelade och dela information kvarstår precis som tidigare, men utmaningarna som vi tidigare löste i lunchrummet eller genom korridorpratet finns fortfarande kvar. Därför behöver vi flytta alla dessa samtal till det digitala rummet och utmana oss i att våga prata även om alla våra svåra utmaningar och problemen via länk. Micke som har rollen som konsultchef menar att chefen har en viktig roll i att skapa en atmosfär som möjliggör en öppen och ärlig dialog i arbetsgruppen. Han menar att det här arbetssättet över tid antagligen stärker vår gemenskap. Tänk bara på när vi ses igen, hur mycket mer naturligt det kommer kännas att diskutera och hantera olika problem, eller varför inte att ge varandra positiv feedback, när vi t.o.m. har lärt oss att hantera sådant på ett naturligt sätt virtuellt.

Tips vid distansarbete

Det florerar mycket olika tips kring distansarbete, och vi har självklart bett Ulf och Daniel dela med sig av sina erfarenheter de samlat på sig under de här månaderna;

Ulf tycker det är viktigt att hålla på sina rutiner under distansarbete, vilket är en sak som kan vara lätt att nedprioritera eller glömma bort när man sitter hemma;

” Ha kvar de vanliga rutinerna, gå upp samma tid som innan pandemin, följ de rutinerna som du hade före. Om man börjar skippa något eller tar lite sovmorgon någon/några gånger så kan det bli svårt att motivera sig själv att ändra tillbaka. Gå ut på lunchen och ta en promenad, det är något jag själv behöver bli bättre på. Ta en kaffepaus eller gör något, rör på dig så du får igång kroppen, för att koppla bort arbetet några minuter istället för att jobba på hela dagen utan direkt paus.”

Även Daniel trycker på motion och rutiner när han ger sina fyra bästa tips;

Digital fika med snap-filter

Den nya situationen i samhället idag ger oss nya utmaningar att tänka till kring, och vi hoppas att våra två artiklar kring ämnet distansarbete kan ge inspiration eller väcka tankar för att underlätta vardagen och få till den där härliga gemenskapen som vi alla eftersträvar på vår arbetsplats!

Mer nyheter och kunskap