Från 3 till 60 på 10 år

Integrationsbolaget 2011–2021

Integrationsbolaget - VD Richard Dahl
Integrationsbolagets VD Rikard Dahl

 

Planen var att ligga lågt med expansion och bolagsbyggande under de krävande småbarnsåren. Men ganska snart kom insikten att det inte gick att bromsa längre. Ägarskaran utökades med en entreprenör till – Rikard Dahl, vd på Integrationsbolaget. I år firar företaget 10 år och det går bättre än någonsin. Framgångsreceptet? Ett erbjudande som ligger i tiden och fantastiska medarbetare.

Vi går tillbaka till 2008, då Stefan Reinebo och Magnus Ahlgren startade ett IT-företag i Örebro. Efter småbarnsåren bestämde de sig för att bygga upp något större. I samma veva sprang Stefan och Rikard ihop hos en gemensam kund.

– Tycke uppstod. Killarna frågade om jag ville vara med och jag nappade. Visst var det en chansning, men spännande! Vi insåg snabbt att vi hade samma värderingar och att vi kompletterade varandra bra. Integrationsbolaget kom till i februari 2011. Och resten är historia, som man brukar säga, berättar Rikard.

På den tiden höll trion till på ett kontorshotell i hörnet Nygatan/Drottninggatan i Örebro. De insåg tidigt vikten av att finnas nära kunderna för att skapa långsiktiga relationer. Redan 2012 invigdes kontoret i Stockholm, där en stor del av kunderna finns.

Några år senare flyttade Örebrokontoret in ovanför restaurangen Amano på Stallbacken och 2017 till Trädgårdsgatan. Här satt de tillsammans med dotterbolaget Molnbolaget, som bildades 2016. Men lokalen blev för liten och Molnbolaget flyttade ut 2019 – en temporär lösning, var tanken.

 

Från IT-konsult till helhetspartner

Rikard beskriver Integrationsbolagets första decennium som en fantastisk resa.

– Vi har tagit det här bolaget från 3 till 60 personer, om man inkluderar Molnbolaget. Vi har kontor i både Stockholm och Örebro och levererar till företag över hela Sverige och i övriga Norden. Även fina lokala varumärken, som Epiroc och Green Cargo, är våra kunder. Klart att vi är stolta, säger Rikard.

Tillväxten har varit stadig, utan hack i kurvan, även om företaget inte har haft som strategi att växa för växandets skull. Det är kundernas behov och medarbetarnas önskemål om arbetssätt som styrt.

– Vi har svängt från att vara en klassisk IT-konsultbyrå, där våra medarbetare avropats och suttit ute hos våra kunder, till att bli en tjänsteleverantör med team som arbetar mot flera kunder på ett mer dynamiskt sätt. Erbjudandet har breddats från ren expertis inom systemintegration och arkitektur till allt från strategi och arkitektur till projektledning, genomförande, förvaltning och drift. Idag är vi en helhetspartner inom systemintegration, summerar Rikard.

 

Milstolpar och minnen

En nyckel till framgång är att företaget tidigt satsade på att bygga integrationer med molnet som bas. Dotterbolaget Molnbolaget kom till 2016 – en milstolpe på resan.

– En annan viktig händelse var när vi vann upphandlingen av Green Cargo 2018, i tuff konkurrens med större företag. Det var ett av de första stora avtalen vi vunnit i upphandling, som sen följts av många fler. Positiv feedback från kunder är alltid kul, eller när de rekommenderar oss till andra företag. Det gör en varm i hjärtat, säger Rikard.

Men när vi pratar minnen är det nog de gemensamma personalresorna som rankas högst ändå.

– De sticker verkligen ut som roliga minnen som på ett fint sätt knyter samman vår resa. Kick-offen i Tjernobyl 2018 är bara ett av många exempel. Tanken är att vi ska göra lite annorlunda resor, uppleva platser som vi kanske inte besöker med familjen, berättar Rikard.

 

Stor efterfrågan

Under 2020 genomförde Integrationsbolaget en omorganisation med syfte att lägga grunden för fortsatt tillväxt och få de verktyg som behövs för att bygga vidare på alla idéer.

– Vi ser en större efterfrågan på våra tjänster än någonsin tidigare. Jag tror det har flera orsaker. Pandemin har säkert påverkat bolags sätt att tänka, många vill satsa mer på digitalisering för att vara mindre sårbara i framtiden. Men vår nisch har vuxit konstant, säger Rikard.

Bakom den ökade efterfrågan ligger förstås också alla kompetenta medarbetare som Integrationsbolaget har lyckats samla genom åren.

– Kompetens är en bristvara i vår nisch, men vi har blivit mer kända och attraktiva som arbetsgivare. Idag har vi lättare att locka till oss rätt medarbetare och vi står väl rustade att möte de utmaningar som våra kunder har, konstaterar Rikard.

 

10-årsfirande i pandemitider

Planerna inför 10-årsdagen i februari var storslagna, men tvingades pausas på grund av covid-19.

– Vi ser hela 2021 som ett jubileumsår. Festplaneringen kommer att återupptas så snart det är möjligt, fram till dess passar vi på att fira så gott vi kan när tillfälle ges, i första hand med våra medarbetare som tagit oss hit, säger Rikard.

Födelsedagen firades tillsammans med Molnbolaget med en digital skål och ett officiellt grattis. Alla hade fått Champagne hemskickad, och både Molnbolagets vd Daniel Lennartsson och Rikard höll tal.

– Det blev bättre än förväntat. Även vårt digitala julbord var lyckat och uppskattat. Men visst saknar vi de fysiska mötena och resorna, säger Rikard.

 

Flytt och återförening

Hösten 2021 går flyttlasset igen, Integrationsbolaget återförenas då med Molnbolaget i en ny, fin lokal.

– Äntligen! Vägen till rätt lokal har inte varit spikrak, även här har pandemin satt käppar i hjulen. Men nu har vi skrivit kontrakt och renovering pågår. Vi ser fram emot att sitta tillsammans med Molnbolaget igen och den energi det ger att få träffa kollegorna där varje dag, säger Rikard.

Lokalen är dubbelt så stor som den tidigare och ligger högst upp på Engelbrektsgatan 8 i Örebro, med strålande utsikt över slottet och Svartån.

 

Ljus framtid

Framtiden ser ljus ut – med ett attraktivt erbjudande i en långsiktigt högintressant nisch.

– Vi ser stora möjligheter att utveckla både våra kunder och våra medarbetare. Kompetensförsörjning är fortfarande en utmaning som står högt på agendan. Ett sätt är att utbilda drivna personer som vi vill lära känna, men som kanske inte har ”rätt” utbildning eller erfarenhet. Vi diskuterar en satsning på ett internt traineeprogram, säger Rikard.

Samtidigt satsar Integrationsbolaget på R&D för att stärka sitt erbjudande på marknaden.

– Det handlar om lösningar som ligger i framkant, tekniker som ingen pratar om än, att alltid se framåt, ha koll på trender och hitta ”nästa stora grej”. Det kommer att ge en tydlig framtidssäkring för våra kunder, avslutar Rikard.

Mer nyheter och kunskap